keskiviikkona, syyskuuta 06, 2006

Kuin märkä rätti...



...vasten kasvoja iski jälleen lööppien sairas maailma kun töiden jälkeen kävin ruokakaupassa.

Lööppitodellisuus, jota ihmisille pakkosyötetään kassajonoissa, on sairas.

Millaista kuvaa ne maailmasta välittävät?

Miten tämä pakkosyöttö vaikuttaa ihmisiin, jotka eivät osaa asioihin suhtautua rakentavalla kritiikilllä?

Miten tämä pakkosyöttö vaikuttaa esimerkiksi lapseen, joka on juuri oppinut lukemaan ja tavailee silmänkorkeudella kirkuvia lööppejä mietteissään?

Miksi ihmiset ostavat iltapäivälehtiä?

-gs

5 kommenttia:

Foxy kirjoitti...

paljonkos se iltapäivälehtien levikki on?...niin montaa ihmistä kiinnostaa näkökulma *todellisuuteen*, jota ne välittää.

ammatillisesti on tosin itsenikin niitä aina joskus vilastava, että mitä ne kirjottaa, mutta lukemisen jälkeisestä tunteesta tietää että paskaa tuli luettua.

Jorma "Jomppe" Ronkainen kirjoitti...

Levikki on (valitettavan) iso.

On tietysti helppo sanoa, että kysyntä ja tarjonta tässä vain kohtaavat.

Jos sensaationnälkäiset viisastuisivat, lööppilehdet katoaisivat. Yksittäisen ihmisen valinnoista kaikki lähtee. Samalla kyllä peräänkuulutan journalistista vastuuta ja etiikkaa.

-gs

Rita A kirjoitti...

Joskus kuukausia sitten yritin tuota lasten suojelun näkökulmaa esittää kieltenopettajan blogissani, ja sain kommenteiksi "tarkoitatko että kaikki sanomalehdet pitää kirjoittaa 6-vuotiaille sopiviksi?" sekä "sitä vartenhan lapsilla on vanhemmat että he selittävät asioita...

En lue enkä osta iltapäivälehtiä, mutta ruokakaupassa on joskus pakko lukea lööppi kun se osuu silmiin. Itse yritän välittää erilaista todellisuutta ja rakentaa erilaista maailmaa, mikä ei merkitse silti mitään sinisilmäisyyttä eikä ruusunpunaisia laseja eikä todellisuuden kieltämista.

Taas hyvä blogikirjoitus sinulta. Hyvä sekä huonon vastakohtana että pahan vastakohtana.

Jorma "Jomppe" Ronkainen kirjoitti...

Täsmälleen näin, Rita!

Myös minua saattaa joku pitää idealistina, mutta kyllähän ihmisellä pitää ihanteita ja arvoja olla. Se on elävää ihmisyyttä.

Minun ihmisyyteni ei ole arvorelativismia, vaan siinä pidetään oikeaa ja väärää olemassaolevina objektiivisina arvoina, mittatikkuna jota vasten tiettyjä asioita voi arvioida. Lööppijournalismi ei kyseisellä mittatikulla hyvää arvosanaa saa.

-gs

Anonyymi kirjoitti...

Minusta vähän tuntuu, että noita lehtiä ostavat sellaisetkin, jotka periaatteessa voisivat olla tämänkaltaista journalismia vastaan, mutta eivät tule ajatelleeksi, että asiaan voisi jotenkin vaikuttaa. Tai tottumuksesta, mökille, TV-ohjelmien ja ristikon takia..

Pitäisi perustaa kansanliike. "Älä osta sensaatiolehtiä!" Tai jotain sinnepäin. Ehkä useampi havahtuisi ostamaan laadukkaampaa luettavaa..?