maanantaina, marraskuuta 06, 2017

Arvot ovat tekoja

Jospa tiedostava kuluttaja jättää jatkossa Nike-tuotteet hyllylle?

"Paratiisin paperit osoittavat kuinka Nike on vuosia pumpannut tuotemerkistään Yhdysvaltojen ulkopuolelta saadut rojaltimaksut Bermudaan, missä yhtiöverotus on nolla prosenttia. Vuonna 2014 Nike keksi vielä uuden verotempun, nyt Hollannin kautta. (...)
Kun suomalainen kuluttaja ostaa Niken tuotteen urheilukaupasta, kenkälaatikossa on yhtiön pääkonttorin osoitteen ohella toinen, tuntemattomampi hollantilainen yritys, Nike European Operations Netherlands BV. Tuohon yritykseen Nike kerää Euroopan eri maista saadut huikeat myyntivoitot. Konsernin tilinpäätöksestä selviää, että Euroopan ja Lähi-idän liikevaihto on 8,4 miljardia euroa. (...)
Vuosien varrella Nike on kerryttänyt verottajien ulottumattomiin arviolta 10,3 miljardia euroa. Summa on suurempi kuin esimerkiksi Suomen opetus-, kulttuuri- ja puolustusmenot yhteensä. Tästä summasta Nike on maksanut veroja alle kaksi prosenttia Yhdysvaltojen ulkopuolella ja nolla prosenttia Yhdysvalloissa."

(lisää: https://yle.fi/uutiset/3-9919202)

Joku varmasti ajattelee, ettei omilla ostopäätöksillä ole vaikutusta. On niillä. Kyse on arvoista. Moraaliseettisesti kestävien arvojen mukainen elämä koostuu konkreettisista arjen sanoista, teoista, päätöksistä. Kyse on integriteetistä, kyse on itsearvostuksesta. Arvot ovat valintoja, arvot ovat tekoja. Maailman parantaminen alkaa peiliin katsomisella. "Think globally, act locally."

Olen harrastanut urheilua koko ikäni. Niken tuotteita en enää käytä.

Ei kommentteja: