perjantaina, heinäkuuta 28, 2006

"Perkele!"

Satuin tänään käymään Rautalammella. Istuin iltapäivällä ABC-aseman terassilla ja nautin aurinkoisesta säästä. Tavailin läheiseen risteykseen viritettyä mainoslakanaa. ”Hyvinvoimaa”.

"Perkele!" kuului uudestaan. Koetin keskittyä munkkikahviin ja Savon Sanomiin. Viiden metrin päässä viisissäkymmenissä oleva mies tankkasi mersuaan ja avautui kanssaihmiselle. "Rättipäät nauraa perkele varmasti makeasti kun me täällä tankataan kallista bensaa perkele!" Kanssaihminen, vuoroaan odottava rouvashenkilö hymyili hiukan vaivaantuneena. Lukemat vaihtuivat mittarissa, 45...50...55 euroa. Mersumies kaivoi vielä esiin kanisterin. "Annettais perkele vain luoteja ja aseita lisää niille!" Kanssaihminen ei sanonut mitään, odotti vain vuoroaan. "Vieläkö tänne mahtuu?" 60...65 euroa. "Kyllä varmasti loppuisi sotiminen kun olisivat kaikki tappaneet toisensa, se on ihan varma asia perkele!". 69 euroa. Mies nosti kanisterin takakonttiin, istui autoonsa ja ajoi pois.

Kyllä, kallistahan se on. Hetkeä aikaisemmin moottoripyöräni, tai itse asiassa tällä kertaa olin liikkeellä kauniimman puoliskon pyörällä, tankkaaminen tuli sentään halvemmaksi. Tankkiin mahtui vajaat kaksitoista litraa. Laskeskelin kulutukseksi alle viisi litraa sadalla.

Jatkoin matkaa etelää kohti. Pikkutiet, kaksi- ja kolmenumeroiset ovat kaikkein hauskimpia moottoripyöräillä. Niin, Lähi-idän tapahtumilla on yhteys bensan hintaan. Tosin eräs moottoripyöräilevä tuttavani väitti, että bensakulut eivät hänellä muutu mihinkään suuntaan. Ei, vaikka bensan hinta nousee. Tai laskee. Hän kuulemma tankkaa aina kahdellakympillä.

Mietin mersumiehen aivoituksia. Hänen esittämä ratkaisu ei tietenkään olisi moraalisesti oikein ja tuskinpa hän ihan vakavissaan oli. Mitä sitten tulisi tehdä? Viattomat kärsivät ja heitä kuolee päivittäin.Jotakin pitäisi tehdä! Tuleepa mieleen sekin, että vuosikymmenien vihanpito ei voi olla jättämättä jälkiä ihmisen ajatteluun. Ehkäpä osa ihmisistä on jollakin kieroutuneella tavalla kiintynyt sotimiseen? Siitä on tullut elämäntapa. Tällaiset ihmiset kokevat rauhan tyhjyytenä, merkityksettömyytenä. Heidän mielestään elämässä pitää olla vihaa, kranaattien räiskettä, rakettien vihellystä ja verta.

Vaikka rauhaa rakastan, totean perinteisen sotimisen aikoinaan olleen siinä mielessä selkeää, ehkä jopa reilua, että joukot ryhmittyivät jollekin aukiolle ja mittelivät siinä voimiaan. Kun sotilaat ja siviilit ovat sekaisin, tilanne on paljon sotkuisempi. Täysi kaaos se on. Ja ne lapset! Mitä ajattelee maailmasta ja ihmisestä lapsi, joka joutuu kasvamaan ilmahälytyssireenien tahdissa?Mitätön on ongelmani kipeästä pohkeesta.

-gs

4 kommenttia:

Rita kirjoitti...

Aina silloin tällöin pitää kauhistua sitä mitä ihmiset päästävät suustaan. Se kauhistuttaa monellakin tasolla. Käytöstavat, kuulevatko lapset, leviääkö tuollainen ajattelutapa, millaista tuollaisen ihmisen kanssa olisi elää, mitä jos joutuisi työpaikalla kuuntelemaan tuonsuuntaisia juttuja päivästä toiseen, saako hän muitakin mukaan juttuihinsa, millainen tuollaisen ihmisen sisäinen maailman on... ?

Onko puhe pelkkää puhetta?

Onko sellaista kuin pelkkä puhe?

gnothi seauton kirjoitti...

Niinpä - monenlaista sitä näkee ja kuulee maailmalla. Jotkut käyttävät p- ja v-sanoja välimerkkeinä ja jotkut ilmentävät uskomattoman kapeakatseista maailmannäkemistapaa. Joskus kyse on ihan samoista ihmisistä.

Minusta on ikävä kuulla rumaa kielenkäyttöä. P- ja V-sanat rasistiseen ajatteluun yhdistyneenä ilmentävät ihmisyyden irvikuvaa. On helppo todeta, että tarinan mersumiehellä on kasvun paikka.

Olen käsittänyt että elämä ravistelee meitä jokaista erilaisin tavoin ja panee meidät miettimään ajattelumme, elämämme ja olemisemme perusteita, perusarvoja. Miksi olen täällä, mitä on ihmisyys, mitä on elämä. Olemassaolon peruskysymykset taas.

-gs

Tuomo Lindgren kirjoitti...

Pienen ihmisen voimaton uhoaminen bensan hinnan edessä on ehkä ainoa mitä hän voi tehdä. Autoa ilman ei juurikaan maaseudulla voi elää.

Kun ihmiset lähi-idässä kasvavat ja kasvatetaan naapurivihaan, siitä ei ole paluuta rauhalliseen rinnakkaiseloon ainakaan seuraavaan sataan vuoteen. En usko, että tuo veljesviha lakkaa ennen kuin tulee jokin jättimäinen ekologinen katastrofi, mikä palauttaa ihmiskunnan keskiaikaan.

Rita kirjoitti...

Mitä tulee tehdä kun kanssaihmiset käyttäytyvät huonosti tai heittelevät rasistisia kommentteja? Kyllä minä pyrin useinkin omalla puheella ja käytöksellä saamaan vaikutusta aikaan. Olen havainnut että monet ovat vain hiljaa tai jopa naureskelevat, vaikka myöhemmin käy ilmi että paheksuivat Käytöksellään ovat hyväksyneet.

Eilen tapasin uusia ihmisiä ja heti kättelyssä siististi pukeutunut mies aloitti huulenheiton eduskunnan "täysistunnosta eli huussista". Näytin tyrmistyneeltä ja hän alkoi sitten selittää vitsiään että "kun menet isommalle tarpeelle..." Muuta hän ei sitten selittänytkään kun siirryin muuhun seuraan.

Miten on mahdollista että sivistysmaan ihmiset päästelevät suustaan mitä tahansa missä tahansa missä seurassa tahansa? Eivät säästä edes naisia ja lapsia.