perjantaina, marraskuuta 28, 2008

Helmi Mumbaista 40 vuoden takaa

Tämän mestariteoksen levytyksestä tuli tänä vuonna täyttyneeksi pyöreät 40 vuotta. Kappale oli ensimmäinen Harrisonin teos, joka otettiin mukaan Beatlesin singlelle. A-puolella Lady Madonna ja B-puolella Inner Light. Biisi levytettiin osin Mumbaissa ja osin Lontoossa. Mukana intialaisia muusikkoja ja saundi sen mukainen. Hieno biisi!Sanat mukailevat Tao Te Chingin 47. kappaletta.

Without going out of my door
I can know all things of earth
With out looking out of my window
I could know the ways of heaven

The farther one travels
The less one knows
The less one really knows

Without going out of your door
You can know all things of earth
With out looking out of your window
You could know the ways of heaven

The farther one travels
The less one knows
The less one really knows

Arrive without travelling
See all without looking
Do all without doing


Mutta joskus (monestikin?) on niin että on matkustettava kauas jotta näkee lähelle. Näkee todellisen itsensä. Kiitos Tao Te Ching ja George tästä helmestä.

-gs

5 kommenttia:

Kirjuri kirjoitti...

Kiva kun laitoit positiivisen Mumbai-jutun tämän maailmansurun keskelle :)

Tämänkin biisin viisautta voidaan tarkastella usealla tavalla. Minä haluan flirttailla Jumalani kanssa kun Hän on läsnä tässä maailmassa, kaikkissa elävissä olennoissa, enkä kääntyä maailmasta pois. Mutta voi tuon laulun / taolaisen viisauden toki niinkin tulkita. Että ei ehkä olekaan tarpeen liittyä johonkin uskontokuntaan ja / tai muokata elämäänsä jonkun opettajan sanelemalla tavalla äärikieltäymykselliseksi. Kun jokaisella meistä on laajakaistayhteys Jumalan luo valmiina sydämessämme. Useimmat oppivat käyttämään sitä kun saavat käyttöohjeita, mutta jotkut jopa ilman.

gnothi seauton kirjoitti...

Ole hyvä. :-)
En enää muista, miten päädyin tänään kuuntelemaan tuon biisin. Edellisestä kuuntelusta olikin aikaa, vuosia, ja kappale kosketti taas sillä tavalla että päätin laittaa linkin ja pienen tarinan blogiin. Wikipedian artikkelista paljastui yllättäen tuo Mumbai-tausta ja jätin tietoisesti pois viittaukset viime päivien murhenäytelmään. Ei, en tietenkään ummista silmiäni maailmantapahtumilta. Nyt vain valitsin näin.

Allekirjoitan laajakaistayhteysvertauksen! Mainio! Monella nykyihmisellä on se probleema, että on vieraantunut itsestään, sydämestään. Tietoisuus majailee yksipuolisesti päässä. Viisauteen kun herää niin tietoisuus majaileekin päässä ja sydämessä (ja kaikkialla?).

Tao te chingin ajatukset ovat tässä(kin) kohtaa paradokseja täynnä; näkeminen ilman katsomista, tekeminen ilman tekemistä... Voisiko elämän salaisuuksia ilmaista muuten kuin paradoksien avulla? Paradoksi on näennäinen ristiriita - päätietoisuudelle mahdoton arvoitus, mutta sydämelle kristallinkirkas helmi.

-gs

Kirjuri kirjoitti...

Aktivoimisyritys: haastoin sinut taas meemiin :)

Juhana Harju kirjoitti...

Harvinaisuus ja hieno biisi!

Anonyymi kirjoitti...

Tao Te Ching on käytännön läheisin kaikista ihmiskunnan Suurista Kirjoista. Toisaalta myös monitulkintaisin. Kirja, jonka ensimmäinen säe ilmoittaa, ettei se voi olla täysin totta ... on lähempänä....paljon lähempänä...Totuutta kuin esimerkiksi rankalla kädellä ajanlaskumme alkupuolella editoitu Raamattu.