tiistaina, toukokuuta 26, 2009

Paljasjalka-Budd



"Coming from a farming background, I saw nothing out of the ordinary in running barefoot, although it seemed to startle the rest of the athletics world. I have always enjoyed going barefoot and when I was growing up I seldom wore shoes, even when I went into town."

Zola Pieterse täyttää tänään 43 vuotta. Onnittelut! Juoksumaailmaa 80-luvulla seuranneille Etelä-Afrikan Zola tuli tutuksi tyttönimellään Budd, paljaista jaloistaan, edustusoikeuskiistoista, dramaattisesta yhteenotosta Mary Deckerin kanssa Los Angelesin olympiakisojen 3000 metrillä sekä tietysti 5000 metrin maailmanennätyksistään sekä maastojuoksun maailmanmestaruuksistaan.

Pieterse juoksee edelleen, tosin kilpailullisia tavoitteita hänellä ei enää ole ja hän käyttää nykyään juoksukenkiä. Viime vuonna Pieterse osallistui New Yorkin maratonille ja kellotti kelpo ajan - 2.59.53. Maratonin yhteydessä julkaistussa haastattelussa hän ihmettelee, mitä kummallista paljasjalkajuoksussa on.

Niinpä. Nykyjuoksukenkiä kun käsissään kääntelee niin tavattoman jäykiltä ne vaikuttavat. Muutamia poikkeuksia toki on - esimerkiksi Nike Free joustavine palapohjarakenteineen perustuu idealle, jonka mukaan kengän tulee sallia jalkaterän luonnollinen liike.

Pieterse juoksi ensimmäisen maailmanennätyksensä 17-vuotiaana - 15:01.83 oli lähes 7 sekunnin parannus Mary Deckerin nimissä olleeseen ennätykseen. Zolan epäonneksi kisa juostiin Etelä-Afrikassa. Maan harjoittaman apartheid-politiikan vuoksi ennätystä ei kirjattu IAAF:n virallisiin tilastoihin. Saman syyn takia Etelä-Afrikan urheilijoilta evättiin edustusoikeus mm. olympialaisiin. Los Angelesin kisat olivat tulossa ja Daily Mail keksi, että Zola Budd voi anoa Iso-Britannian kansalaisuutta sillä perusteella että hänen isoisä on britti. Asia hoidettiin kuntoon nopeassa aikataulussa ja Zola muutti Britanniaan.

Los Angeles 10.8.1984; kaiken piti olla pedattu Mary Deckerille. Edellisvuoden MM-kisojen tuplavoittaja, "double-Decker" halusi voittaa olympiakultaa kotiyleisön edessä. Puolimatkassa Budd juoksi kärjessä, hieman ulkona ja Decker hänen takanaan sisäradan reunassa. Etusuoran alussa Budd leikkasi sisälle, jolloin Decker törmäsi häneen, kaatui ja joutui keskeyttämään. Budd jatkoi kisaa, mutta menetti otteensa yleisön buuatessa ja hiipui seitsemänneksi. Decker syytti alkuun Buddia mutta on sittemmin myöntänyt että kaatuminen johtui hänen kokemattomuudestaan juosta ryhmässä. Kisa on nähtävissä youtubessa:



-gs

ps. Vuonna 1985 Budd paransi 10 sekunnilla 5000 m maailmanennätystä - 14.48 on muuten tulos, jolla esimerkiksi viime vuonna olisi sijoituttu Suomessa miesten tilastossa sijalle 13. Nykyennätys on kivenkova, Tirunesh Dibaba juoksi vuosi sitten Oslossa 14.11. Tämä puolestaan olisi riittänyt samaisessa tilastossa kolmannelle sijalle. Eikä siis tässä ole tarkoitus väheksyä Suomen miesjuoksun tasoa vaan osoittaa, että kovaa vauhtia on menty ja mennään - käsittämättömän kovaa.

(kuva1 http://womenshistory.about.com/od/olympics/ig/Pictures--Olympics-and-Women/1984---Zola-Budd.htm
kuva 2 http://www.eok.ee/est/olympiamangud/1984_losangeles_decker.jpg)

2 kommenttia:

moguli kirjoitti...

Jos Bloggerissa olisi Facebookin tapainen ominaisuus "peukku ylös", niin painaisin sitä. Hyvä teksti ja nostalginen video!

Jorma "Jomppe" Ronkainen kirjoitti...

Kiitos. Nämä juoksuklassikot ovat oleellinen osa lapsuuteni ja nuoruuteni sielunnmaisemaa.

-gs