sunnuntaina, toukokuuta 25, 2014

Sitä ei voi ylittää

Eilen sain yllättäen puhelun Ranelta, lapsuudenystävältäni. Olimme mukana partiolaistoiminnassa kauan sitten, 70-luvulla. Viikottaisia kokoontumisia, retkiä, partiotaitokilpailuja... Oli kiva vaihtaa kuulumisia.

Mielessä on nyt pyörinyt partiossa oppimani laulu leijonanmetsästyksestä. Sanat kertovat matkan varrella eteen tulevista vaikeuksista. Olipa vastassa sitten korkea ruohikko, upottava suo, pitkä silta tai pimeä luola - jokaisen kohdalla lauletaan:

"Sitä ei voi ylittää
sitä ei voi alittaa
sitä ei voi kiertää
täytyy mennä läpi"

Hauskassa lastenlaulussa avautuu nyt odottamaton syvyys. Kokemus tästä hetkestä, kokemus elämästä ei aina ole mieluisa. Toisinaan kohtaa epävarmuutta, jännitystä, pelkoa - joskus jopa paniikkia. Mitä on edessä? Paluuta vanhaan ei ole. Maisema katoaa sumuun. Hämärtää. Polkua ei ole näkyvissä. Maa tuntuu katoavan jalkojen alta. Ahdistaa. Mitä tehdä?

Epämieluisa kokemus tästä hetkestä on ongelma tekemiseen ehdollistuneelle mielelle. Pulma on ratkaistava tavalla tai toisella. Ratkaisuvaihtoehtoja ovat mm. älyllinen ja/tai emotionaalinen luokittelu ja lokerointi, diagnosointivimma, lääkitys (shoppailu, syöminen, juominen...), vähättely, mitätöinti ja kieltäminen. Mieli toimii niin kuin se toimii. Sitä ei ole tarve tuomita. Monet mielen ja kehon reaktiot ovat tarkoituksenmukaisia, ne varjelevat sinua. Kosketat tulikuumaa esinettä. Ei ole tarvetta analysoida ja pohtia. Ote kirpoaa automaattisesti. On kuitenkin paljon kokemuksia, joille ei tarvitse tehdä mitään. Tietoisuuden talo on avara ja siellä kohtaa monenlaisia kulkijoita, tuttuja ja tuntemattomia. Epämieluisa kokemus voi olla kaukaa tullut vieras, joka ei tahdo mitään pahaa. Se vain haluaa levätä suojassasi. Se toivoo, että se hyväksytään sellaisena kuin se on - nukkavieruna, nälissään, janoissaan. Pelottavalta vaikuttava vieras saattaa myötätuntoisen huomiosi lämmössä paljastua vanhaksi ystäväksi. Olit jo tyystin unohtanut hänet. Et lapsena ymmärtänyt hänen tarinoitaan, mutta nyt korvasi avautuvat kuulemaan. Ystävälläsi on jotakin arvokasta kerrottavaa elämästä. Oivallat, että hänen matkakertomus on itse asiassa kertomus sinusta. Sinun ei tarvitse tehdä mitään. Tämä kokemus ei ole virhe. Tämä hetki ei ole ongelma. Olet vain se mitä olet. Rajaton läsnäolo.

- Jorma Ronkainen (facebook.com/OnKaikki)

Ei kommentteja: