perjantaina, helmikuuta 06, 2009

Matkalla

Tiistaina minulle nousi pitkästä aikaa kuume. Iltalukema oli 38 astetta ja olo melkoisen rento. Seuraavana aamuna löysin notkean jäätelön jääkaapista. Olimme herkutelleet illalla Jempsun kanssa ja ajatus ei ilmeisesti parhaalla mahdollisella tavalla ollut kulkenut kun lopun pakettijäätelön jääkaappiin olin tuupannut. Vein Jempsun hoitopaikkaan ja palasin kotiin lepäilemään. Kerouacin klassikkoa tavailin ja nukuin parin tunnin päiväunet.

Matkalla on kiehtova ja samalla vieras kirja. Tarina kulkee ja sankareille sattuu ja tapahtuu mutta toisaalta vastuuntunnottomuus, näköalattomuus, juurettomuus, relativismi - kypsän metafysiikan puute aiheuttaa onttouden vaikutelman. Tyhjää niin tyhjää.

Älyä kyllä olisi mutta mitä sillä tekisi. Äly on hyvä renki mutta huono isäntä. Tarvitaan näkemystä, kokemusta. Tarvitaan ennen kaikkea sydäntä, jonka ohjauksessa äly varttuu viisaudeksi. Toivottavasti kirjan älykkäät ajelehtijat lopulta löysivät tiensä. Ja itsensä.

-gs

(kuva http://www.bookplus.fi/jackets/95/9789513140625.JPG)

3 kommenttia:

sahrami kirjoitti...

Oli minustakin tuo kirja oikeastaan aika uuvuttava lukea. :) Kun ei siinä muistaakseni ollut päätä eikä häntää, vain tajunnanvirtaa.

Mutta muistatkos tätä!:
http://sahrami.blogspot.com/2006/05/sattumia.html

gnothi seauton kirjoitti...

Enpä muistanut!

Kirja on toki lajissaan hieno ja inspiroinut monia. Pidän kuitenkin paljon enemmän toisesta matkakirjasta - Pirsigin moottoripyöräkirja on filosofisempi ja on antanut minulle enemmän ajattelun aihetta.

-gs

sahrami kirjoitti...

Onhan se hieno siksi, että se oli edelläkävijä. Siksi nyt 2000-luvulla tehdyt arviot eivät välttämättä teekään oikeutta sille.