keskiviikkona, tammikuuta 27, 2010

Ajattele mitä ajatteletÄlyllisyyttä (epäterveesti) korostavassa perinteessä tyypillisesti pidetään ajattelun vapautta korkeassa arvossa - mitä tahansa pitää voida ajatella, minkä tahansa ajattelu on harmitonta luovaa leikkiä.

Parisenkymmentä vuotta sitten heräsin tiedostamaan ajattelun voiman ja sen väkevän yhteyden minuuden ytimeen. Silmäni avautuivat todellisuuden henkiselle ulottuvuudelle.

Henkisessä todellisuus- ja ihmiskäsityksessä tiedostetaan ajattelun, sanojen, tekojen ja minuuden keskinäinen riippuvuus.

Karrikoiden; ikäviä ajatuksia ajattelevasta tulee ikäviä sanoja ja ikäviä tekoja tuottava ikävä ihminen - ihania ajatuksia ajattelevasta tulee ihania sanoja ja ihania tekoja tuottava ihana ihminen. Joku on joskus sanonut ihmisen olevan sitä mitä hän syö. Kyllä siinäkin totuutta on mutta tärkeämpää on tiedostaa, että ihminen on sitä mitä hän ajattelee.

Elämänfilosofiassani viisautta on ajatella tosia, hyviä ja kauniita asioita sillä sellainen ajattelu on yhteydessä tosien hyvien ja kauniiden sanojen ilmenemiseen ja edelleen tosien hyvien ja kauniiden tekojen ja tapahtumien konkretisoitumiseen.

-gs

(kuva Hamina 26.1.2010)

2 kommenttia:

marjaisa kirjoitti...

Tärkeintä on aitous, ei vain jonkin periaatteen noudattaminen. Jokainen ihminen on hyvän sanan tai teon arvoinen, jonka kohtaa. Itse pidän sanonnasta: Anna niin ettei vasen käsi tiedä mitä oikea tekee. Niin luonnostaan kuin hyvyys lähtee ulos ihmisestä sanoiksi tai teoiksi, niin se kaunistaa hänet itsensäkin toki ja paha maailma on aina hitusen parempi, eikö niin ?

Kirjuri kirjoitti...

Sinusta tulee sitä mitä meditoit, opettaa Eknath Easwarankin :-) Niinpä hän suosittelee meditoimaan joka aamu jotakin kasvattavaa, esim. pyhän Fransiskuksen rukousta tai tiettyjä Bhagavad Gitan säkeitä.