tiistaina, helmikuuta 25, 2014

Tietämisestä ja kokemisesta

On tärkeää ymmärtää tietämisen ja kokemisen ero. Ensiksi mainittu liikkuu dualistisen todellisuuskäsityksen maastossa. Siinä oletetaan erillinen tietoteoreettinen subjekti (tietäjä) ja tietämisen kohde (tiedettävä objekti) ja sitten luodaan tästä asetelmasta käsin loputon määrä käsitteellisiä malleja ja karttoja.

Tietämisessä laaditaan, tutkaillaan, keräillään ja vertaillaan tienviittoja kun taas kokemisessa eletään todeksi tienviittaan merkittyä kohdetta. Kokemisessa kokija, koettava ja kokemus on yhtä. Tietämisessä leiriydytään tienviittojen, ajatusten ja oppien äärelle kun taas kokemus tapahtuu tässä hetkessä, "On"-nen ikuisessa preesenssissä.

Tietämisessä tutkitaan ruokalistoja, yritetään päätellä ruoan maku ja arvaillaan missä ravintolassa mahtaa olla maukkaimmat tarjoilut. Kokemisessa sen sijaan istutaan aterioitsemassa ja nautitaan joka suupalasta. Tietämisessä halutaan löytää joku tietty ravintola kun taas kokemisessa tiedetään, ettei ole paikkaa missä ravintoa ei olisi tarjolla.

facebook.com/OnKaikki

Ei kommentteja: