keskiviikkona, maaliskuuta 21, 2018

Case Louhimies

Tässä ei ensisijaisesti ole kysymys sukupuolesta, vaan kyse on ihmisarvosta ja sen kunnioittamisesta.

En usko salaliittoteorioihin, joiden mukaan kyse olisi kateudesta johtuvasta feminismi-vetoisesta mustamaalauskampanjasta Aku Louhimiestä vastaan. Moiset mielipiteet muistuttavat pelottavasti trumpilaisia teorioita valemedia-agendasta. Jokaisella on toki sananvapaus ja sen myötä oikeus mielipiteisiin, mutta mielipiteet eivät suinkaan ole samanarvoisia. Jotkut mielipiteet ovat paremmin perusteltuja kuin jotkut toiset. Valemedia-teoriat Louhivuori-muunnelmineen kuuluvat jälkimmäiseen kategoriaan.

Louhimies-casessa on kyse surullisesta esimerkistä monilla elämänaloilla vallitsevista epäkohdista, joita vihdoin nostetaan julkisuuteen. Nämä epäkohdat liittyvät usein valtaan ja sen väärinkäyttöön. Ei aina, mutta usein nämä epäkohdat kärjistyvät sukupuolten väliseksi vastakkainasetteluksi, jossa tehdään perusteettomia yleistyksiä molempien sukupuolien edustajista. Toistan, että ensisijaisesti tässä ei ole kysymys sukupuolesta, mutta jos pöydälle halutaan kaikesta huolimatta nostaa feminismi, niin totean olevani feministi. Feminismi ei ole sovinismin vastakohta, vaan siinähän on kyse sukupuolten välisestä samanarvoisuudesta. Näin ollen onkin kummallista jos joku ei ole feministi sanan alkuperäisessä merkityksessä.

Elämme muutosten aikaa ja metoo-liikkeen vauhdittamana muutos vie kohti aidosti tasa-arvoista työelämää ja yhteiskuntaa. Siihen on vielä matkaa, mutta se on käynnissä enkä näe tässä mitään uhkaavaa. Toistan itseäni: ensisijaisesti tämä ei ole sukupuolikysymys - tämä on ihmisarvoon ja sen kunnioittamiseen liittyvä kysymys. Siispä pidentäkäämme askelta!

- Jorma Ronkainen

PS. Katsoin eilisen A-studion Yle areenasta (https://areena.yle.fi/1-4233532) - suosittelen katsomaan jos jäi sinulta väliin. Poimin tähän vielä otteita Pamela Tolan lausunnosta.

"Olin 21-vuotias, kuvasin mun ensimmäistä pitkää elokuvaa Pahaa maata ja se oli minulle monella tapaa tosi traumatisoiva kokemus. Aku alkoi jossakin vaiheessa kiusaamaan mua aika pahasti ja mursi mun itsetuntoa ja sitä luottamusta mikä minulla häneen oli. Sitten kun mä tein enemmän ja näin enemmän ja koin enemmän eri tuotannoissa niin mä ymmärsin että ne ei todellakaan olleet ok ne asiat mitä mä jouduin sietämään."
(...)
"Tietenkin ihmiset pelkää että menettää joitakin mahdollisuuksia, pelkää että pidetään jotenkin petturina. Jokainen meistä naisista on kokenut voimakasta nöyryyttämistä ja häpäisyä ja syyllistämistä ja painostusta."
(...)
"Joutuu oikeesti pelkäämään töissä. Sä joudut pelkäämään että sinua satutetaan. Sä joudut pelkäämään sitä että sinua haukutaan. Sä joudut pelkäämään sitä että sinun jotkut henkilökohtaiset asiat paljastetaan tai sinun kehosi paljastetaan. Tähän liittyy myös hyvin voimakas seksuaalinen alistaminen tai häirintä tai tilanteiden voimakas seksualisointi"
(...)
"Hyvin monet työryhmän jäsenet ovat kyllä olleet tietoisia näistä toimintatavoista. Kukaan ei ole vain missään vaiheessa tehnyt mitään. Se on se syy miksi meidän on nyt pakko puhua. Me halutaan olla luomassa sellaista tulevaisuutta, missä tällainen ihmisten väärinkäyttö, nöyryyttäminen, halveksuminen ei ole millään tavoin enää mahdollista."
(...)
"Ohjaajan valta on tosi iso ja sen takia ohjaajan pitää olla sellainen kehen sinä voit luottaa ja sellainen kenelle sellainen valta voidaan antaa koska sitä ei voida siinä hetkessä alkaa kyseenalaistamaan."
(...)
"Mikään taiteellinen projekti ei ole sen väärti, että leikitään ihmisen elämällä, ihmisen ihmisarvolla."

Ei kommentteja: