keskiviikkona, lokakuuta 11, 2006

The Meaning of Life by gs (1/5)

Suureen kysymykseen ihmiselämän tarkoituksesta voidaan vastata monella tavalla. Yksi tapa jäsentää vastausten kirjoa, on käyttää materialismi-idealismi –jakoa.

Todellisuuden luonteen osalta materialistinen perusratkaisu pitää materiaa, ainetta, perimmäisenä todellisuutena. Materialismin mukaan kaikki henkinen on viime kädessä riippuvainen aineesta. Todellisuus, elämä ja ihminen on on sokean sattuman tulosta. Alkuräjähdyksen myötä ”syntyi” todellisuus ja jossakin vaiheessa maapallolla sattui olemaan oikeat olosuhteet elämän synnylle. Kaikki sielullinen ja tajunnallinen on palautettavissa aineeseen, aivoihin ja aivot ovat luonnollisen evolutiivisen kehityksen tulos.

Materialisti, tieteelliseen todellisuuskäsitykseen nojautuva, saattaa pitää kysymystä elämän tarkoituksesta mielettömänä. Hänen mielestään elämällä ei ole mitään yleispätevää tarkoitusta.

Hän saattaa myös todeta, että ihmiselämän tarkoitus on elämä itse; hengissäpysyminen, sopeutuminen ympäristöön, lisääntyminen.

Materialisti saattaa myös todeta, että elämän tarkoitus on aina tilannekohtaisesti ainutlaatuinen – tietylle ihmiselle tiettynä hetkenä elämän tarkoitus on vaikkapa olla läsnä jollekin ihmiselle, jonakin toisena hetkenä elämän tarkoitus on jotakin muuta.

Materialistille elämän tarkoitus voi olla ylevä tai se voi olla alhainen. Anything goes. Materialisti edustaa arvorelativismia ja tästä seuraa luonnollisesti se, että mitään yleispätevää eettistä ohjenuoraa tai maksiimia ei voi olla olemassa.

(jatkuu...)

-gs

(kuva http://wwwlapp.in2p3.fr/SF2004/images/poster2004/A0_BigBang.jpg)

2 kommenttia:

Pikkuliina kirjoitti...

Olipa ajatuksia herättävä juttu taas. Nyt olen täysin vakuuttunut olevani materialisti. Mutta,

selviytyäkseen, pysyäkseen hengissä, sopeutuakseen ympäristöön ja lisääntyäkseen ihmisen on ihmisenä ollakseen käytettävä luovuuttaan, tunteitaan ja yleensä ottaen aivojaan. Jos joku niin pitkälle kykeneen niin jopa tavoiteltava ja rakastettava viisautta.

Laulu Päivänsäteestä ja Menninkäisestä on ihana.
Jokainen elää oman elämänsä, muuta ei ole tarjolla.

gnothi seauton kirjoitti...

Hienoa kun ajatuksia herää! Se innostaa minua bloggailemaan. Omien ajatusten selvittämistä, jäsentämistä, oppimista toisilta...

-gs