lauantaina, tammikuuta 27, 2007

Kaupantekoa Internetin ihmeellisessä maailmassa

Pari postausta sitten totesin vääntäneeni ja kääntäneeni eräälle moottoripyöräänsä kaupittelevalle saksankielistä (doch doch) viestiä, jossa ilmaisin kiinnostukseni ja esitin pyörästä joitakin tarkentavia kysymyksiä.

Todettakoon, että jo lähtötilanteessa olin hieman skeptinen, sillä pyörän hinta oli noin puolet siitä mitä vastaavista yleensä Saksan markkinoilla pyydetään. Kuvauksen perusteella pyörä oli loistokunnossa ja hyvin varustein joten ajattelin kuitenkin katsoa tämän kortin.

Vastaus tuli pian. Englanniksi.

"Hello,
I still have the bike for sale. Overall condition is excellent and runs great. Always garage kept. Never been dropped or down. Very well maintained. The bike was bought for personal use. Never been raced. Mechanically this bike is excellent and all systems are fully functional.
This bike is a one owner. It comes with all the manuals, records, receipts, keys and tools. Total price is xxxx Euro NOT negotiable, with all shipping taxes included.
Contact me soon.
"

Äkkiseltään kuulosti ihan hyvältä. Pari ihmetyksen aihetta kuitenkin. Ensinnäkin maininta siitä ettei pyörällä ole kisattu. Nyt on niin, että kyseisellä pyörämallilla ei todellakaan ole tapana kisailla (luksus cruiser -tyyppinen matkapyörä).

Toinen ihmettelyn aihe oli tietysti hinta.

Ja kolmanneksi luonnollisesti ihmetytti saksankielisen ilmoituksen laatijan rennon letkeä englannin kielentaito.

Well - maailmaan mahtuu monenlaista, joten lisätiedusteluja laitoin herra x:lle, kutsukaamme häntä vaikkapa Wilhelmiksi...

Kysyin Wilhelmiltä miksi hän on pyöräänsä myymässä. Ihmettelin myös hintaa ja ilmoitin paljon yleensä vastaavista pyydetään. Lisäksi toivoin saavani pyörästä lisäkuvia. Lopuksi sanoin että mikäli pyörä on kunnossa, matkustan tapaamaan Wilhelmiä, maksan pyörän ja ajan sen Suomeen.

Wilhelm vastasi varsin pian.


Hello,

First of all i have to tell you that you have missed understood. Location of the bike is London, United Kingdom but it can be shiped through a local shipping service to Germany. Because i do not have plenty time at my disposal and i`m always very busy with my work i will make arrangements for delivery thorugh a shipping service.

Also my main reason for selling my bike over the Internet is that i am a very busy man. So the bike will be shipped from here trough a local shipping company. As i`ve told you i will cover all the shipping fees and i think you will receive it in aprox. 5 working days at your home address.

The bike was purchased in Germany so it has german papers. You will not have problems to register it in Germany on your name. I will send you once with the bike all the receipts and papers needed. I wish it could have been possible to meet you in person and arrange this transaction but at this moment this is not possible.
Contact me soon."


Kävi siis ilmi, että pyörä onkin Lontoossa. Ja että Wilhelm on hyvin kiireinen mies.

Lisäkuvia en saanut. Enkä selitystä siitä, miksi Wilhelm on pyöräänsä myymässä. Enkä selitystä myyntihinnan roimasta alennuksesta yleiseen hintatasoon nähden.


Mutta Wilhelm lupasi lähettää pyörän minulle. Saksaan. Vaikka ensimmäisessä viestissäni olin todennut asuvani Suomessa. Hmmm... Wilhelm taitaa olla todella kiireinen mies. Ehtiikö hän edes lukea ajatuksella aiemmin lähetettyjä viestejä?

Vastauksessani totesin asuvani Suomessa, en Saksassa. Totesin myös, että minun on luonnollisesti nähtävä pyörä ennen ostopäätöstä. Totesin, että voin kaikin mokomin matkustaa Lontooseen katsomaan pyörää ja että jos kaikki on ok, maksan pyörän ja ajan sen Suomeen. Pyysin uudestaan lisäkuvia pyörästä. Kysyin myös, voisiko Wilhelm kertoa tarkan ajankohdan pyörän hankinnalleen sekä paikan josta hän pyörän osti.

Kiireinen Wilhelm vastasi jälleen varsin pian.

Hello,
I`ve attached you some photos with my bike. But there is a small problem. Because i`m very busy at work i don't have time for unexpected meetings. This is also the reason of selling my bike over the Internet. Please try to understand me about this matter. So i will have to ship you the bike if you want to purchase it. I need to sell my bike because of some health problems with my spinal column. I can't ride it anymore. So there is no reason to keep a bike i can't use it.
Contact me soon.


Viestin ohessa ei mitään lisäkuvia ollut.

Ongelmana on edelleen se, että Wilhelm on erittäin kiireinen mies. Hän ei ehdi tapaamaan minua, joten hän edelleen ehdottaa pyörän laivaamista minulle. Pyörästä luopumisen syyksi hän kertoo selkävaivat.

Vastasin Wilhelmille, etten edelleenkään voi ostaa pyörää jota en ole nähnyt ja josta en pyynnöstä huolimatta ole saanut lisäkuvia. Totesin, että eiköhän ole mahdollista sopia jokin päivämäärä, jolloin voisimme tavata Lontoossa.

Kiireinen Wilhelm vastasi jälleen nopeasti (parin tunnin viiveellä). Hän totesi olevansa kovin kiireinen ja matkustavansa paljon, joten ei olisi kerta kaikkiaan mahdollista järjestää tapaamista. Hän myös väitti lähettäneensä minulle lisäkuvia pyörästä.

Päätin sitten heittää pallon Wilhelmille. Totesin, että minun puolesta hinta on ok ja että mikäli pyörä on kuvauksen mukainen, olen valmis ostamaan sen. Kysyin Wilhelmiltä, millaista menettelytapaa hän ehdottaa.

Kiireiseltä Wilhelmiltä tuli vastausviesti jälleen perin nopeasti. Kahden tunnin kuluttua. Proseduuri oli valmiiksi mietitty. Kas näin kätevästi se sujuisi, kuin tanssi:

Hello,
This is how i propose you to complete a safe transaction for both sides. I`m going to make arrangements for shipment using a local shipping company wich will be responsable for delivery of the bike, all papers needed and also the sale contract.

I think it could be arranged to provide you the tracking number of the shipment so you will be able to check all the delivery details, so you will have proof of shipment and see that everything is OK.

The shipping company who will take care of the shipment is BIDTrans (http://www.bidtrans.com/). I`ve used them a couple of times and i trust them. Now if you will enter on their website you will see that they act also as a Third Party service (http://www.bidtrans.com/services.php.htm).

So if you want to purchase my bike, you can send the money at the company. They will keep the money untill you will receive the bike, and if you decide to keep it, than you will have to instruct them to release the money to me. Like this you will have the chance to check the bike in person and i will see that you are a serious buyer.
So let me know what do you think about this.

Contact me soon.


Kovin olisi siis helppoa. Laitan rahat bidtrans-nimiselle kolmannelle osapuolelle, joka huolehtii pyörän kuljetuksen minulle ja Wilhelm saa rahat vain jos päätän pitää pyörän.

But it takes two to tango.

Joten luonnollisesti tutustuin Bidtransin sivuihin ja nehän osoittautuivat ihan tyylikkäiksi. Sopivilla työkaluilla niiden väsäämiseen saattaa kulua jopa kokonainen päivä tai kaksikin. Sivuillaan bidtrans totesi toimineensa alalla vuodesta 1997 asti.

Bidtrans? Tokihan tällaisesta toimijasta löytyy tietoa netistä... Google auttanee, ajattelin. Haun tulokset olivat odotetut. Firman omien nettisivujen lisäksi referenssejä ei löytynyt. Kävi ilmi, että jossakin vaiheessa bidtrans-domainnimi oli vanhentunut. Mielenkiintoista.

Vastauksessani Wilhelmille totesin bidtransin olevan perin kiintoisa yritys. Kysyin, kuinka on mahdollista ettei kymmenen vuotta toimineesta yrityksestä löydy referenssejä. Tässä vaiheessa minusta tuntui, että olin saanut Wilhelmistä hupia riittävästi ja totesin että kaupanhierominen taitaa päättyä tähän ja että hankin pyörän toisten kanavien kautta.

Tätä kirjoitettaessa bidtransin sivuille ei pääse lainkaan. Villi arvaukseni on, että sivuja muokataan sen verran, että firman nimi seuraavassa kaupantekotilanteessa on jotakin muuta.

Monenlaisia sankareita maailmaan mahtuu.
-gs

kuva 1: http://www.usps.com/postalinspectors/intscamr2.jpg
kuva 2: http://www.msnbc.com/news/269673.jpg

9 kommenttia:

sahrami kirjoitti...

No huh, huh! Onneksi et ollut höynäytettävissä. Mutta valitettavasti sellaisiakin löytyy.

sahrami kirjoitti...

Huomasin juuti, että Aamulehdessä oli tänään juttu samasta kaupustelijasta! Joku oli laittanut hänen tililleen 4300 euroa, seurannut lähetystä pari viikkoa ja yhtäkkiä sivut olivat kadonneet. Ja rahat myös. Brittipoliisi on sanonut, ettei mitään ole tehtävissä.

Minulla on oikeudet Aamulehden arkistoon, mutta näköjään juttua ei löydy vielä sieltä kun on niin tuore. Ehkä huomenna? Jos et saa tuota lehteä käsiisi, voin kopioida ja mailata jutun sinulle. Se on sivulla A8 ja melkein puolen sivun juttu.

Rita A kirjoitti...

Alkoi tukka nousta pystyyn kun luin noita kirjeenvaihdon vaiheita ja luulin että aioit tehdä kaupat. Ihan huokasin helpotuksesta loppumetreillä. Tai siis senteillä :)

Hyvä kun tulee varoituksia sanomalehtien ja Gnothin blogipostauksien kautta niin olemme valppaampia.

Jorma "Jomppe" Ronkainen kirjoitti...

Kiitos kommenteista!

Mielenkiintoista kuulla tuosta Aamulehden jutusta! Mahdollisesti kyseessä oli sama huijari tai sitten ei. Valitettavasti näitä maailmaan mahtuu montakin.

Jo lähtötilanteessa olin varsin epäluuloinen - kauppahinta kuulosti epäilyttävän edulliselta. Olen sen verran vanha konkari netissä, että hyvin tiedän netin paradoksaalisen ulottuvuuden; parasta netissä on että kuka tahansa voi sanoa mitä tahansa (=demokratia, sananvapaus) ja pahinta että kuka tahansa voi sanoa mitä tahansa (= mm. huijausmahdollisuudet).

Omalta osaltani siis episodi oli lähinnä hauska, mutta tuo Aamulehden tarina on erittäin ikävää luettavaa. Kalliit oppirahat on tarinan henkilö joutunut maksamaan!

-gs

Anonyymi kirjoitti...

Juuri viime viikonloppuna kuulin samasta huijausmetodista. Kuvitteellisia autoja kuulemma kaupataan tuolla menetelmällä jonkunkin verran.

Pikkuliina kirjoitti...

Tunnen henk.koht. yhden moottoripyöräilytamineilla nettikauppaa käyvän, joka käy rehtiä kauppaa. Että kyllä netissä voi myös ihan turvallisesti tehdä ostoksia, mutta kuten kaikissa muissakin asioissa on syytä pitää järki päässä ennenkuin rupeaa rahojaan lähettelemään. Yksinkertainen matematiikka riittää kun arvioi mikä on järkevää ja mikä ei.
En tässä nyt mainosta nimillä kuitenkaan.

moguli kirjoitti...

Yksi taistelu tilatuista tossuista:

http://rc.eeme.li/press/200702091659.shtml

Maurelita kirjoitti...

Huima jatkokertomus ja jännitystä loppuun asti !

=)

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.