perjantaina, helmikuuta 15, 2008

Virtute non armis fido

Näitä tragedioita Yhdysvalloissa riittää.

"Yhdysvalloissa kuusi ihmistä on kuollut ammuskelussa Chicagon lähistöllä sijaitsevassa Pohjois-Illinois'n yliopistossa. Luentosaliin tunkeutunut asemies tappoi viisi ihmistä ja ampui lopuksi itsensä."
(http://www.yle.fi/uutiset/ulkomaat/oikea/id82743.html)

Kauanko vielä jokamiehen aseenkanto-oikeutta julistava kansallinen kivääriyhdistys NRA pystyy pitämään pihdeissään poliittisia vaikuttajia? Yhdistys on armoton lobbaaja ja vahva toimija Washingtonin kabineteissa. NRA:n kotikenttä sijaitsee vanhoillisissa republikaanisisssa piireissä ja se on erityisen aktiivinen presidentinvaalien aikaan kun se pyrkii kaikin keinoin estämään aseenkanto-oikeuden mahdolliseen rajoittamiseen tähtäävien ehdokkaiden etenemisen (jotka tyypillisesti ovat demokraatteja).

Suomessakin näyttää muuten olevan samanniminen yhdistys, NRA. Nettisivujen mukaan sen tavoite on "edistää ampuma-aseiden omistajien oikeusturvaa ja aseiden hallussapito-oikeutta". Kuulostaa korvissani hieman oudolta, jopa epäilyttävältä. Mitä hallussapito-oikeuden "edistäminen" mahtaa olla? Ja mitä sloganilla "Virtute et armis" halutaan tähdentää?"Hyveet ja aseet" kuulostaa, sanokaamme mielenkiintoiselta. Samainen lause on Mississippin osavaltion tunnus. Mississippi oli Lousianan ja Texasin ohella rotuerottelun pahimpia osavaltioita. Se sai kyseenalaisen kunnian olla viimeinen osavaltio, jossa rotuerottelu kumottiin (1966) ja orjuus kiellettiin (1995!).

-gs

linkkejä
kuva http://www.nra.fi/
http://fi.wikipedia.org/wiki/National_Rifle_Association
http://fi.wikipedia.org/wiki/Mississippi
http://www.nra.fi/
http://www.nra.org/

1 kommentti:

Johannes Knektman kirjoitti...

Huomasitko muuten Suomen NRA:n puheenjohtajan runollisen nimen?

Runo K. Kurko, puheenjohtaja

Jotenkin tuo kuulostaa fiktiivisen hahmon nimeltä...