sunnuntaina, helmikuuta 10, 2008

Pohjoisnavan jääpeite...

voi sulaa kymmenessä vuodessa, uutisoidaan ylen verkkosivuilla.

Tämä entisestään kiihdyttäisi ilmaston lämpenemistä. Joku saattaa visioida nykyistä lämpimämmän kelin ihan suotavana Suomen ja Skandinavian kannalta. Asetelma ei ole kuitenkaan ihan yksinkertainen, sillä mahdollisella makean veden impulssilla saattaa olla dramaattisiakin vaikutuksia Golf-virran toimintaan mikä puolestaan viilentäisi ilmastoamme merkittävästi.

Olen lueskellut Tim Flanneryn mainiota kirjaa Ilmaston muuttajat. Se on erittäin suositeltava aiheesta kiinnostuneille. Mukaansatempaava teos on kirjoitettu laajan lähdeaineiston pohjalta ja osoittaa ihmiskunnan olevan suuren haasteen äärellä.

-gs

4 kommenttia:

Kirsi Myllyniemi kirjoitti...

Jäävätkö uudet Helsingin rannoille rakennetut talot veden keskelle tai osittain sen alle? Olen ihmetellyt, eivätkö kansalaiset tosiaankaan usko merenpinnan nousun mahdollisuuteen, kun ostavat asuntoja aivan rannasta.

puujalka kirjoitti...

Tiedän, jää sulaa. Niin täälläkin. Nimittäin - en usko tätä vielä itsekään - kävin tänään juoksemassa. Tosin teimme kaverin kanssa sellaista aloitteliljan lenkkiä. Puolitoista minuttia juoksua ja kolme minuuttia reipasta kävelyä. Olemme jo pari kuukautta sauvakävelleet, mutta vasen olkani ei tykkää. Itse asiassa niskanikamista lähtevät hermot ovat neljä kuukautta kiusanneet minua ja jouduin jättämään kepit pois. Kuka tietää vaikka vielä oppisin nauttimaan juoksusta kunnon kohotessaa.

gnothi seauton kirjoitti...

Kiitos kommenteista!

kirsi; niinpä, merenpinnan nousu on todellinen uhka monessakin suhteessa.

puujalka; Siitä se lähtee - loistavaa! Maltilla vaan hieno harrastus käyntiin, kokemukseni perusteella kaikki juoksuun laitettu aika tulee moninverroin takaisin niin parempana jaksamisena fyysisesti ja henkisesti kuin myös muina olemassaoloa ja itsetuntemusta avartavina uusina ulottuvuuksina.

-gs

Utuinen kirjoitti...

Ihmiset eivät vähällä usko. Siis mitään. Talo rantatörmällä, vaikka aaltoset voi sen huuhtoa pois, talo vuorenrinteessä, vaikka mudslide tai avalanche. Toivo on heille rakkaampi.