torstaina, syyskuuta 06, 2007

Karkki on myrkkyä

Englantilaistutkimuksen mukaan 3-9 -vuotiaiden lasten ylivilkkausongelmilla on kiistaton yhteys keinotekoisiin väriaineisiin, joita käytetään mm. karamelleissa. Ikärajaus tulee sillä perusteella, että tutkimuksessa oli mukana 153 3-vuotiasta ja 144 8-9 -vuotiasta lasta. Todennäköisesti tuo pätee muillekin. Entäpä aikuiset? Ja mitä ylenpalttinen sokeri saa aikaan?

Meillä ei karkkia syödä edelleenkään - vai onko tumma suklaa (= kaakaopitoisuus vähintään 50%) sitä? Perussuklaata en suklaaksi välittäisi nimittää - tyypillisesti niiden kaakaopitoisuus jää 30% tasolle. Valmistusaineita katsoessa kuvaavampi termi olisi suklaasokeri. Klassinen suomalainen, Fazerin sininen, kuuluu väistämättä tähän kategoriaan.

-gs

5 kommenttia:

sahrami kirjoitti...

Ylen uutisissa sanottiin, että tutkimuksen lisäainemäärä tulee neljästä karamellipussista, mutta tuolla sanotaan, että sen verran väriaineita saa parista 56 gramman karamellipussista. 56 gramman! Käsittääkseni nykyään karkkipussit ovat huomattavasti isompia, 200 grammaa?

Meilläkään ei syödä karkkia ollenkaan. Tummaa suklaata minäkin suosin. Tosin yli 80% kaakaota alkaa olla jo aika tujua, joten sitä ei tule syötyä kuin pari palaa kerrallaan. Mikä on toisaalta ihan hyvä juttu. :)

Vauvoille käytettävissä Disflatyl-tipoissakin (sama kuin Cuplaton) on muuten (säilöntäaineena?) natriumbentsoaattia. Tuleekohan sillä ylivilkkaita vauvoja?! :)

gnothi seauton kirjoitti...

Mielenrauhan säilyttämiseksi lienee syytä lähteä liikkeelle siitä että määrät ovat niin pienet että ongelmia ei aiheudu.

Tuosta vilkkaudesta olemme oman tytön kohdalla miettineet että mitä sitten tapahtuisi jos karkkia ja limua vetäisi - vauhdikas kun on muutenkin. Lähtisi lentoon kai :)

-gs

Johannes kirjoitti...

Mielenkiintoinen tutkimus, varsinkin kun ottaa huomioon sen että vähän aikaa sitten uutisoitiin adhd-tapausten lisääntyneen. Tosin tuo ei varmaankaan ole ainoa, tuskin suurinkaan, syy siihen. Mutta mikäli noin todellakin on niin lisänä rikka rokassa.

Oma poikani on aina ollut ylivilkas, voisi sanoa että hän oli lentäjä jo luonnostaan, tulee mieleeni että millainen hän olisi mikäli olisimme syöttäneet hänelle karkkia pienestä pitäen? Olisivatko äänivallit paukkuneet?

Se muuten on kumma ettei mistään meinaa enää löytää pientä karkkipussia vain hirvittävän kokoisia säkkejä.

gnothi seauton kirjoitti...

Niinpä!

Ja ne herkuttelut voisivat karkin sijaan kohdistua vaikkapa hedelmiin - jos makeuden nälkää on niin esimerkiksi vesi- tai hunajameloni ovat karamelliä parempi vaihtoehto.

-gs

Rita kirjoitti...

FYI, for your information: Kun olin lukenut tämän postauksen, ja Sahramin kommentin, menin eilen ostamaan tummaa suklaata :) Nam, mutta nyt se on mennyttä. Eilen osa, glops, tänään loput, glops.