tiistaina, lokakuuta 09, 2007

"Notes on the Rubik's Magic Cube..."

Sain Ruotsissa asuvalta tätiltäni pienen värikkään kuution 80-luvun alussa. Sitä piti ihmetellä oikein kovasti. Rubikin kuutiossa kerrotaan olevan 43 252 003 274 489 856 000 erilaista asentoa. Ja yhtä niistä koetin kovasti etsiä yli 25 vuotta sitten. Suomen kuvalehti pelasti pälkähästä julkaisemalla ratkaisun. Tämä ei minulle ja kaverilleni riittänyt, sillä halusimme tulla paremmiksi. Kehittelimme omia kaavoja ja tilasimme Akateemisesta kirjakaupasta David Singmasterin "Notes on the Rubik's Magic Cube" -kirjan. Kehityimme varsin näppäriksi kuution pyörittäjiksi. Parhaimmillaan kuution värit saatiin järjestykseen alle 20 sekunnissa ja kymmenen sarjoissa keskimääräinen ratkaisuaika painui 40 sekunnin tuntumaan. Intoilimme jopa oman kirjan kirjoittamisesta - kuution täydelliset ratkaisuohjeet sekä optimointikaavat nopeaan ratkaisuun. Teimme kymmeniä sivuja pitkän käsikirjoituksen jota emme sitten koskaan kirjakustantamoon lähettäneet. Käsikirjoitus jäi kesken kun muut jutut alkoivat kiinnostaa enemmän. Rubikin kuutio - niin värikäs ja kiehtova kuin se yli 43 triljoonine mahdollisuuksineen onkin, ei teini-ikäisen pojan mielessä vedä vertoja tytöille.

Unkarissa, Rubikin kuution kehittäjän kotimaassa, on taas kisattu kuution ratkaisun maailmanmestaruudesta. Japanilainen Yu Nakajima voitti mestaruuden ja 5000 euron palkinnon ratkaistuaan kuution viisi kertaa keskimäärin 12.46 sekunnissa.

- - -

Juoksurintamalta kuuluu ihan hyvää. Kävin eilen juoksemassa 15 kilometriä niin että ensimmäiset 8 kilometriä vedin kevyesti 5.30 -vauhtia ja loppupätkän 7 kilometriä rennon vauhdikkaasti 4.36 -vauhtia. Juoksu tuntui kulkevan oikein mukavasti. Ennen sunnuntain puolimaratonia ohjelmassa on vain muutama kevyt lenkki - periaatteessa vain lepäillään ja annetaan kunnon nousta. Kevyt verryttelyjuoksu pitää vain juoksutuntumaa yllä.

-gs

(kuva 1 http://www.rubiks.com/,
kuva 2 http://www.amazon.com/Notes-Rubiks-Magic-David-Singmaster/dp/0894900439)

1 kommentti:

HeidiR kirjoitti...

Minullakin oli Rubikin kuutio! Sitä oli mukava väännellä. Minulle tosin riitti, että sain sen värit kohdilleen perinteisellä tavalla. ;)