lauantaina, marraskuuta 22, 2014

Lunta, lunta, lunta!

Lunta tuli tänne Mikkelin seudulle pari viikkoa sitten, mutta se suli pois nopeasti. Nyt sitä taas saatiin ja ennusteiden mukaan saamme nauttia talven ihmemaasta ainakin joitakin päiviä.

Mitä ajatuksia tai muistoja talvi sinussa herättää? Mikä on parasta talvessa? Lumi? Joulu? Pakkaspäivät? Kynttilät? Hiihtoretket tykkylumen koristamassa kuusimetsässä? Avantouinti? Hienoja asioita kaikki!

Vietin elämäni ensimmäiset 19 vuotta Kuusamossa, joten lumi herättää minussa paljon lapsuusmuistoja. Talvet olivat oikeita talvia – lunta ja pakkasta! Hiihtokelejä siis piisasi lokakuusta äitienpäivään.

Lapsena en hiihtämisen syitä sen kummemmin pohtinut – hiihtäminen vain oli kivaa! Muistan hyvin tunnetilan hiihtolenkeiltä. Keho toimii moitteetta, keli on hyvä, latu maistuu, mikään huoli ei paina mieltä. Vaikka viihdyin hyvin kavereiden kanssa, rakastin hiihtolenkkien yksinäisyyttä.

Sitä samaa tunnetilaa, onnea ja rauhaa, olen tavoitellut myöhemminkin monella eri tavoin. Nyt ymmärrän, että onnea ei tarvitse etsiä tuolta jostakin, kaukaa. Sitä ei ylipäätään tarvitse etsiä. ”Etsiminen on onnen antiteesi”, kuten joku viisas on sanonut.

Talvi... paljon muistoja... Parasta talvessa on lopulta kuitenkin se, että talvellakin jokaisen kuukauden jokaisen päivän jokaisen tunnin jokaisena sekuntina – joka hetki on… ihanan arvoituksellinen ja avoin nyt. Ilman nyt-hetkenä realisoituvaa todellisuutta en voisi kokea talven iloja tai mitään muutakaan.

Olkoon tämä hetki läsnäolosi valaisema.

- Jorma Ronkainen (kuva Anu Viik, http://anumari.kuvat.fi/)

Kirjatilaukset: onnessa.com, 2 kpl yhden postikulun hinnalla :-)

Ei kommentteja: