maanantaina, marraskuuta 03, 2014

"Se oli vain unta?"

Hyvää huomenta! Miten nukuit? Näitkö unia? Mitä unet merkitsevät Sinulle? Onko unissa kyse enemmän tai vähemmän satunnaisesta sisäisen kiintolevyn järjestelystä? Sisältävätkö unet sittenkin jonkinlaisia viestejä tai jopa viisautta?

Olen 90-luvun puolivälistä saakka perehtynyt jungilaiseen syvyyspsykologiaan ja kuten luultavasti tiedätkin, siinä unia pidetään inhimilliseen kasvuun liittyen huomion keskiössä. Unet ovat tiedostamattoman itsen liikettä ja itseilmaisua. Tiedostamaton on rehellinen, se kertoo ja esittää asiat kuten parhaiten taitaa. Tietoisuuden kannalta tämä merkitsee usein melkoista haastetta. Millä avaimella unen viesti avataan?

Tiedostamaton pyrkii tasapainottamaan mahdollista tietoisen ja tiedostamattoman välistä jännitettä. Se kertoo, missä ja miksi on kehittämistä ja mihin suuntaan kannattaisi edetä. Uni on ikään kuin kuva ihmisen psyyken tilasta. Elokuva. Lyhyt elokuva. Tiedostamaton puhuu omaa kieltään ja käyttää omaa sisäistä logiikkaansa. Loogisanalyyttisen lineaarisuuden sijaan tiedostamaton aloittaa tarinansa aina siitä missä se parastaikaa on ja pinoaa päällekkäin monta loputtomiin verkostoituvaa tasoa. Unen viestin avaaminen edellyttää toisinaan myyttien ja symbolien tuntemusta.

Aluksi kirjataan ylös kaikki unessa esiintyvät henkilöt, paikat, esineet ja tapahtumat – yksi kerrallaan, mahdollisimman tarkasti. Tässä vaiheessa on hyvä käyttää myös värejä ja sanallisen kuvauksen ohella piirtää uni. Tämän jälkeen käydään unen elementit läpi yksitellen, rauhallisesti maistellen ja katsotaan mitä assosiaatioita ne herättävät. Tämä ns. suorien assosiaatioiden tarkastelu avaa unen yhden tason. Toinen taso on symbolien (ja myyttien) taso ja se tulee relevantiksi ns. suurten unien yhteydessä.

- Jorma Ronkainen
ps. Kirjani on tilattavissa edulliseen ennakkohintaan sivujeni kautta (onnessa.com/onkirja.html). Siellä on tarjolla myös pieni maistiainen johdantoluvusta. :-)

Ei kommentteja: